måndag 11 februari 2013

Bokryggar

Jag följer många booktubers på youtube, ser på deras bookrecensioner, hauls och tagvideos. Det finns en tagvideo som jag sett gått omkring ett tag nu som jag tycker är intressant och av titeln kanske du redan förstått vilken. Breaking the spines tag, där huvudämnet är, Vad tycker du om brutna bokryggar?

Det är ju inte något som oftast händer på inbundna böcker, men som har en tendens att hända på pocket och häftade böcker som börjat att bli mer och mer vanliga i Sverige. Många av de videos jag har sett så har personen i fråga tyckt om när bokryggarna inte har brutna ryggar, många säger att de tycker om att de ser som nya ut och jag förstår hur de tänker även om jag tycker helt tvärtom.

Jag har inget emot brutna bokryggar, jag har inte heller något emot om boken har några fläckiga sidor eller noteringar i hörnen. Visst kan det vara lite surt om man köpt en ganska dyr bok och man råkar spilla te över första sidan, men ger inte det mer liv åt boken? Är inte böcker skrivna för att läsas?
Böcker är äventyr, inte en tavla * även om böcker gör vilket rum som helst lite vackrare och ännu intressantare*.

Jag tycker om när man lånar en gammal bok från biblioteket som nästan håller på att gå sönder.
Man kan fantisera om vem som läst boken, vart den har rest och varit med om. Själva boken isäg får en egen liten historia, bara det att jag kan inte läsa om den historian.

Jag kanske hamnade lite offtrack. Men det jag vill ha sagt är att jag tycker om böcker som ser lästa och älskade ut och jag bryr mig inte om någon bruten rygg.

Har du någon åsikt om utseendet på böcker? Håller du med mig eller tycker tvärt emot? Berätta gärna om dina åsikter.

3 kommentarer:

  1. Jag håller med dig! Jag bryr mig inte om jag bryter ryggarna på mina böcker. Det blir ju mycket svårare att läsa om man inte gör det, haha! Det är innehållet som räknas :)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker samma som ni. Det är mycket roligare att läsa ur en bok som ser använd ut. Det bevisar att det är en bra och läsvärd bok. Det är ju som du skrev Rebecca, Böcker är till för att läsas och därför kommer de se ut som de gör, de är inte tavlor som ska se vackra ut i en bokhylla :)

    SvaraRadera
  3. Jag kommer ihåg när jag läste "Harry Potter och hemligheternas kammare". Jag hade lånat den från skolbibban och den var rätt så söndrig. Men när jag läste den så låssade mer än halva boken från bokryggen, men det störde mig inte så mycket. Tvärtom. Nu kan jag tänka tillbaka och minnas det med kärlek, hur jag älskade boken och hur jag kämpade. Lästa och älskade böcker har en historia tycker jag. Och jag tycker det är roligt när pocketböcker ser lästa och trasiga ut. De ser älskade ut!:)

    SvaraRadera